Omlet z pieca

Omlet z pieca (gr. ομελέτα φούρνου) to proste i tanie danie, które możemy przygotować z łatwo dostępnych składników. W przepisie występuje ser anthotiro, który można zastąpić polskim twarogiem, lub jeżeli ktoś woli, można dodać sera feta. Jednak w przypadku użycia fety, należy uważać z solą.

omlet z pieca

Z podanych składników wychodzi duży omlet z blaszki o średnicy 32 cm, co zaspokoi głód czterech osób o normalnym apetycie lub dla dwóch, bardzo głodnych.


 

Składniki:
  • 8 jajek
  • 200 g świeżego szpinaku
  • pęczek zielonej cebulki
  • 2 średnie pomidory
  • 150 g sera anthotiro
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • sproszkowana czerwona papryka

Przygotowujemy wszystkie składniki. Cebulkę myjemy, kroimy i podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy szpinak, solimy i dusimy razem przez 3-4 minuty.

 

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i układamy na warstwie szpinaku.


Jajka bełtamy w naczyniu, razem z przyprawami i wylewamy je na warstwie szpinakowo-pomidorową. Ser rozdrabniamy na kawałki lub kruszymy i wykładamy na wierzch masy jajecznej.


Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Po wyjęciu omleta czekamy, by lekko przestygł, po czym dzielimy na porcje i podajemy.


Kali oreksi!