Kserotigana, czyli smażone ciasteczka

Kserotigana (ξεροτήγανα) to smażone na świeżej oliwie ciasteczka, tradycyjnie przygotowywane w dzień świętego Andrzeja. Na Rodos każda wieś ma swój własny przepis, różniący się nieznacznie między sobą i tak np. w wiosce Archangelos dodaje się do ciasta anthonero, czyli wody kwiatowej oraz amoniaku i alisiwy, zaś np. w wiosce Monolithos soumy oraz skórek startych z cytrusów.

Kserotigana (ξεροτήγανα)

Poniższy przepis pochodzi z wioski Monolithos, a podaję go, ponieważ jest chyba najprostszy z tych,
które znam. 





 

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml oliwy
  • Skórka z 1 cytryny
  • Skórka z pomarańczy
  • 1 kieliszek souma (można zastąpić innym mocnym alkoholem)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka soli
  • trochę wody (u mnie około 100 ml)
  • oliwa do smażenia
  • miód do polania
  • posiekane orzechy włoskie do posypania
  • uprażony sezam do posypania

Mąkę, oliwę, alkohol, ocet oraz przyprawy mieszamy ze sobą dolewając w razie potrzeby trochę wody, tak by utworzyło się miękkie ciasto . Rozwałkujemy cienko ciasto i kroimy na paski o szerokości około 1,5 centymetra. Każdy pasek zwijamy wokół własnej osi , a następnie zawijamy jak ślimaczki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę po kilka i smażymy na rumiano.
Usmażone polewamy miodem i posypujemy sezamem i posiekanymi orzechami.











Kali oreksi!