Kremidopitakia, greckie pierożki

Kremidopitakia (κρεμμυδοπιτάκια) to małe pierożki z nadzieniem cebulowym. Pierożki są pieczone w piecu i mogą być świetną przekąską, którą można zabrać ze sobą z domu.


Można je wykorzystać nietypowo, jako dodatek do zup czystych np. bulionu lub barszczu. To taki
ukłon w kierunku nadchodzących świąt i polskich akcentów. Pitakia smakują na ciepło, jak również na zimno.



Składniki ciasta:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml wody
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka soli

Do miski miksera wlać wodę, ocet i oliwę. Mieszając dodawać mąkę oraz sól. Wymieszać ciasto końcówką do wyrabiania ciasta.




Składniki nadzienia:
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu
  • 150 ml bulionu wołowego
  • sól
  • pieprz

Cebule obrać i posiekać. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i podpiekamy najpierw samą, z później podsmażamy na oliwie. Gdy cebula jest szklista dodajemy przyprawy i ocet. Po chwili dolewamy bulion i dusimy przez 10 minut. Farsz odstawiamy do przestygnięcia.





Dodatkowo:
  • Żółtko jaja
  • Ziarna sezamu do posypania

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy z niego okrągłe placuszki, a na każdym kładziemy po łyżeczce farszu. Placuszki składamy na pół i dobrze zaklejamy. Brzegi możemy docisnąć widelcem. Każdy pierożek smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy ziarenkami sezamu.



Blachę z pierożkami wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.


Kali oreksi!