Tradycyjne ciasto z cukinią

Ciasto z cukinią (κολοκυθόπιτα κέικ), które chcę wam dzisiaj zaproponować, pochodzi z wioski Theologos na wyspie Rodos i należy do kategorii ciast klasycznych, tradycyjnych.


Dodatek cukinii sprawia, że ciasto jest wilgotne w środku, a dodatek goździków i cynamonu nadaje mu korzennego smaku. Ciasto to jest ciastem ucieranym, więc prostym. Jego przygotowanie może
być trochę pracochłonne ze względu na konieczność przygotowania cukinii. Można go podawać na deser lub na śniadanie zamiast pieczywa.



Składniki:
  • 5 kubków mąki
  • 5 jaj
  • 1 szklanka oliwy
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kubek rodzynków
  • ½ filiżanki rodyjskiej soumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sproszkowanych goździków
  • 3 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i pół łyżeczki sody
  • Starta skórka pomarańczowa
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 kubki startej cukinii

Rodzynki zalewamy soumą i odstawiamy na pół godziny. Jajka ubijamy z cukrem i oliwą na jednolitą masę. Dodajemy cukinię, rodzynki, skórkę oraz mąkę wymieszaną z sodą, solą i proszkiem do pieczenia.
Mieszaninę wlewamy do natłuszczonej formy do pieczenia i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu osypujemy cukrem pudrem.









Kali oreksi!