Ser Katiki Domokou

Ser Katiki Domokou Κατίκι Δομοκού)wytwarzany jest w środkowej Grecji na płaskowyżu Domokos, w górach Pindos. Jest to jeden z 20 greckich serów, które uzyskały europejskie oznaczenie ΠΟΠ, przyznawane produktom regionalnym z chroniona nazwą pochodzenia.


Produkcja tego sera jest typowo sezonowa z powodu sezonowej dostępności mleka owczego

i koziego. Poza tym ser produkowany jest w sposób tradycyjny i pakowany w opakowania po 250 g, 500 g oraz 1 kg i 5 kg. Dostępny jest w sprzedaży w sieci sklepów w całej Grecji.



Skład i wartości odżywcze


Katiki Domokou jest serem z mieszaniny mleka koziego i owczego o wilgotności sięgającej 75% oraz niskiej zawartości tłuszczu wynoszącej 13%. Zawartość soli w produkcie 1%. Średnia wartość odżywcza na 100g wynosi:
Energia 169 kcal
Białko 10 g
Węglowodany 3 g
Tłuszcz 13 g


Sposób wytwarzania


W celu uzyskania era podgrzewa się mleko do temperatury 75 stopni przez pół minuty, po czym schładza do 27 stopni. Po zaszczepieniu podpuszczki, jego temperaturę obniża się do 20 stopni i pozostawia do skrzepnięcia. Następnie przekłada się do płóciennych worków celem odsączenia serwatki. Pozostała masa jest solona i dobrze mieszana, by po zapakowaniu w pojemniki trafić do odbiorcy finalnego.


Smak i sposób podawania


Katiki Domokou ma kremową konsystencję przypominającą gęsty jogurt. Serek ma smak lekko kwaśny i lekko słony, ale równocześnie delikatny.
Z powodu swojej konsystencji nadaje się do smarowania pieczywa. Wykorzystywany jest również jako podstawa sosów i dipów, jako dodatek do mięs z grilla, do makaronu oraz do sałatek. Wykorzystywany również w słodkich daniach, sufletach, tiropitach i sernikach.
Podaje się go w towarzystwie białego wina lub wina żywicznego Retsina.

Kali oreksi!