O figach niemal wszystko

Figa (gr. Σύκα) to owoc, który w formie świeżej spożywa się w lecie, natomiast w postaci suszonej lub w formie przetworów, przez cały rok. Figi charakteryzują się bogatym smakiem oraz zawartością wartości odżywczych. Można jeść je na surowo lub dodawać do potraw, równie słodkich, jak i wytrawnych. Można również suszyć oraz przerabiać na przetwory.


Figi to jednak nie tylko smaczny owoc, lecz naturalne lekarstwo, zawierające m.in. takie składniki
odżywcze jak: witaminy A, B1 i B2 oraz sole mineralne, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i potas.




 

Figi przysmakiem starożytnych i bogów


Figi znane są od czasów starożytnych. Po raz pierwszy pokazały się w Egipcie, skąd zostały zabrane na Kretę oraz w inne rejony Grecji, około 1500 p.n.e. Starożytni Grecy spożywali figi świeże i suszone oraz karmili nimi zwierzęta. Ich wartość odżywcza została uznana na długo przed ich współczesnym, naukowym potwierdzeniem, dlatego stanowiła pokarm sportowców przed igrzyskami. Dla starożytnych cywilizacji śródziemnomorskich figa była podstawą żywienia, czasem zastępowała nawet chleb. Chcąc uzyskać suszone owoce, pozostawiano je na słońcu lub w piecu, by wyschły, stając się integralną częścią diety.

Figi wypełnione maleńkimi nasionami stanowiły symbol płodności, dobrobytu oraz wiedzy. Według legendy to pod drzewem figowym leżała wilczyca, która karmiła Remusa i Romulusa. Podobno na drzewie figowym powiesił się Judasz po zdradzie Jezusa.

Drzewo figowe

 


Drzewo figowe jest drzewem o wysokiej odporności na suszę. Potrzebuje dużo słońca, by zaowocować. Jest to drzewo liściaste, kilkumetrowe, bardzo rozłożyste. Posiada grube gałęzie, sercowate, duże liście. Posada mięsiste słodkie owoce.
Na całym świecie znanych jest ponad 600 różnych gatunków oraz odmian fig. Niektóre dojrzewają na wiosnę, a inne pod koniec lata. Różnią się kolorem skórki i stopniem słodkości.

Wartość odżywcza fig  

 


Figi zarówno świeże, jak i suszone są pełna składników odżywczych, przy czym suszone zawierają więcej błonnika. Oba rodzaje zawierają te same składniki, jednak w różnych ilościach. Ogólnie rzecz biorąc figi zawierają witaminy (A, B1, B2, B6, C, E i K), mikroelementy (miedź, mangan, potas, fosfor, żelazo, magnez i wapń), flawonoidy i polifenole. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu. Dzięki dużej zawartości cukru dostarczają energii, a zawarta w nich ilość wapnia pokrywa 18% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Figi dla zdrowia

 


Figi uważane były przez starożytnych za panaceum na niemal wszystkie choroby. Jednak rozwój nauki zweryfikował te przekonania. Nie znaczy to, że figa jest bezwartościowa. Wręcz przeciwnie. Figi pomagają przy wielu schorzeniach, np. regulują ciśnienie krwi. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości potasu, który pomaga obniżyć ciśnienie. Jest to, więc owoc wskazany dla nadciśnieniowców.
Jak już wspomniałam, figi wykazują działanie przeczyszczające, ze względu na sporą zawartość błonnika. Stają się, więc pomocą dla ludzi cierpiących na zaparcia. Wystarczą trzy owoce dziennie, by problem przestał istnieć.
Dzięki zawartości błonnika są one również pożądanym owocem przez osoby na diecie, ponieważ wpływają hamująco na apetyt i na dłużej zachowują uczucie pełności.
Według badań naukowych, figi, zawierających znaczne ilości żelaza i kwasu foliowego są bardzo dobrym wyborem dla osób z niedokrwistością, u kobiet podczas chorych, ciężarnych i karmiących.
Przeciwutleniacze zawarte w figach, takie jak witamina C, pomaga kontrolować rozwój wolnych rodników, zapobiegając w rozwoju miażdżycy tętnic.
Duża ilość wapnia, w połączeniu z potasem, wpływa na gęstość kości i ich wytrzymałość, przeciwdziała osteoporozie i zapaleniu stawów. Figi mogą być wykorzystane, aby pomóc ludziom z alergią na mleko lub z ciężką nietolerancją laktozy.

Nie tylko owoce, lecz również liście figowe pomagają w walce z niedomaganiami organizmu. Przygotowane w formie naparu i pite na czczo potrafią obniżyć poziom glukozy u osób leczonych insuliną.

Listki figowe kojarzą się wielu zapewne z listkami figowymi okrywającymi pewne części ciała na antycznych figurach. Nic dziwnego, że wybrano liść figowy, gdyż figa od najdawniejszych czasów uważana była za naturalny afrodyzjak, który wpływa na nasz system hormonalny.

Sposoby wykorzystania fig

 


Figi najlepiej jeść świeże, same lub w potrawach. Świetnie komponują się w sałatkach, deserach i ciastach. Przygotowuje się z nich przetwory, lody, suszy i konserwuje.

W Grecji są dwa miejsca uważane za zagłębie figowe. Jest to wyspa Eubea (Evia) oraz obszar Kalamata. Stamtąd pochodzi najwięcej i najlepszej jakości fig, które suszone są w warunkach naturalnych, na słońcu, nie w piecach.

Grecy często doprawiają też suszone figi ziołami oraz nadziewają orzechami. Taki sposób podawania należy między innymi do tradycyjnych na Rodos. Często figi podaje się też podlane miodem i posypane sezamem.

Figi wykorzystywane są również w sałatkach oraz w niektórych daniach wytrawnych, w połączeniu z mięsem np. z wieprzowiną w sosie z wina i orzechów.

Nie można zapomnieć o figach w słodyczach. Dodaje się je do domowej roboty ciast w postaci suszonej lub w formie świeżej i suszonej jako dodatek do śniadania. Jest też wiele lokalnych, często nietypowych słodyczy z fig np. na Chios piecze się je z dodatkiem masticha, na Korfu smaży się kawałki fig z ouzo i czarnym pieprze, a następnie suszy w liściach kasztanowca. Jednak najczęściej wykorzystuje się figi do produkcji bardziej pospolitych słodyczy jak ciasteczka czy tarty z figami, chleb z figami oraz dżemy i gliko gia koutali. Figi gotowane z winem lub ouzo tworzą aromatyczny sos, wykorzystywany następnie jako sos do lodów, jogurtu lub deserów.

Jak widać, figi są dobre na wszystko, dla wszystkich i na każdą okazję. Dlatego warto jeść je dla zdrowia oraz dla przyjemności.

Kali oreksi! 
 

Nasze przepisy z figami: