Owocowa sałatka z arbuza, melona i czereśni

Przez ostatnie dni żywię się głównie owocami, a najwięcej śród nich arbuza i melona, gdyż w Grecji jest to akurat środek sezon arbuzowego. Potrwa on jeszcze około miesiąca, więc trzeba to wykorzystać.


Melony, to obok arbuzów drugie z owoców, które stanowią trzon produkcji w wiosce Apolakia na Rodos. Jest to wręcz arbuzowe zagłębie, skąd owoc trafiają nie tylko na całą wyspę, ale często
również poza nią. W Apolakia, co rok odbywa się nawet Festiwal Arbuza.
Arbuzy i melony z wyspy dojrzewają w słońcu, są przesłodkie i pyszne. Najczęściej nie potrzebą dodatków, chociaż są pyszne z kawałkiem sera feta. Można z nich roić różne sałatki z serem, warzywami i innymi owocami. Korzystając z dostępnych owoców, przygotowałam wczoraj na wieczór owocową sałatkę, którą przedstawia wa poniżej.
Jest prosta, smaczna, orzeźwiająca i pełna witamin.



Składniki: (dla 2 osób)

  • 1 melon
  • Plaster arbuza
  • 2 garści czereśni
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • Kilka listków melisy (lub mięty)

Melona kroimy przez pół, usuwamy pestki i wydrążamy. A zrobiłam to za pomocą łyżki do lodów. Z arbuza również wycinamy kulki łyżką do lodów. Można również pokroić go w kostkę. Czereśnie płuczemy i drylujemy. Listki ziołowe płuczemy i odkładamy. Część możemy posiekać.
Owoce wkładamy do miseczek powstałych po wydrążeniu melona, przybieramy listkami.
Sok z cytryny mieszamy z miodem i polewamy owoce z wierzchu. Podajemy schłodzone.

 
 


Kali oreksi!