Makaron penne ze szpinakiem i serem feta

Pisałam już kiedyś, że lato lubi makaron i rzeczywiście w lecie przygotowuje się sporo makaronu, w różnej postaci. Dlatego też i u nas w najbliższych miesiącach pojawi się kilka letnich propozycji z makaronem.


Dzisiejszą przygotowuje się bardzo szybko, a jest ona pełnowartościowym, sycącym posiłkiem. Na
dodatek bezmięsnym, co może przekonać do tego dania wiele osób.




Składniki:

  • 500 g makaron typu penne
  • 5 łyżek oliwy
  • Pęczek zielonych cebulek
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 10 oliwek, pokrojonych
  • Pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz

Orzeszki piniowe prażymy chwilę na suchej patelni. Makaron gotujemy al dente, przepłukujemy i odstawiamy na bok.
Szpinak myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Cebulki płuczemy i kroimy na kawałki. Następnie cebulkę smażymy, dodajemy szpinak i smażymy razem 3-4 minuty
Dodajemy posiekany koperek, przyprawy i pokruszoną fetę, która topi się, tworząc sos.
Na koniec dodajemy krojone oliwki, orzeszki piniowe, mieszamy i dodajemy do makaronu. Ponownie mieszamy razem i podajemy.

 
 
 
 
 
 
 

Kali oreksi!