Tarta z pieczonym kalafiorem i smażoną cebulą

Tarta z pieczonym kalafiorem (Τάρτα με κουνουπίδι) to potrawa, której na pewno nie znacie. Jej niezwykłość polega na użyciu surowego, wcześniej tylko opieczonego kalafiora.

tarta z kalafiorem

Tarta jest pracochłonna, ale warta każdej minuty poświęconej na jej przygotowanie.



Składniki ciasta na tarte:

  • 300g mąki
  • 200g margaryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka soli

Do przesianej mąki dodajemy kawałki masła, mocno schłodzonego (możemy je też zetrzeć na tarce, wówczas łatwiej wyrobimy ciasto), jajko i inne składniki. Szybko zagniatamy ciasto, aby powstała gładka masa, która owijamy w folię i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut, a jeszcze lepie przez godzinę, aby dało się łatwiej wałkować i formować. Następnie odwijamy je z folii i rozwałkowujemy na grubość pół centymetra.



Ciasto nakłuwamy widelcem, układamy na ni folię aluminiową lub papier do pieczenia, nasypujemy trochę strączków dla obciążenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Podpiekamy przez kwadrans, po czy wyciągamy, wysypujemy ziarna i ponownie, już odkrytą wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut.

 
 

 Składniki farszu:
  • 1 mały kalafior około 600 g podzielony na różyczki
  • 1 duża cebula pokrojona na plasterki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 jajka
  • 250 g sera feta
  • 1 kubek startego sera Graviera
  • ½ kubka startego parmezanu
  • ½ kubka śmietany
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do wysmarowania blachy
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Kalafior umyć i podzielić na różyczki, Wymieszać z 1 łyżką oliwy i umieścić na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika na pół godziny. W międzyczasie dwukrotnie obrócić kalafior na drugą stronę.



Na patelni umieścić 2 łyżki oliwy i dodać pokrojoną w plasterki cebulę. Posolić ą i oprószyć pieprzem i smażyć na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Powinna być miękka i przyrumieniona. Wystudzoną tarte smarujemy musztardą. Rozkładamy na niej przysmażoną cebulę.

 

W misce ubijamy 2 jajka, dodajemy śmietanę i pokruszoną fetę. Następnie dodajemy ser Graviera, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dobrze mieszamy.

 

Przestudzonego kalafiora kroimy na plasterki i układamy na warstwie cebuli.


Na wierzch wylewamy masę jajeczno – serową i rozprowadzamy ją po powierzchni.


Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 40 minut.


Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na kwadrans, by przestygła, po czy kroimy na kawałki.

 
 

Kali oreksi!