Suflet z kalafiora, czyli kουνουπίδι σουφλέ

Sezon na kalafior w Grecji właśnie dobiega końca. Ostatnie sztuki, które zobaczyła w miejscowy warzywniak, szybko zgarnęłam, by przygotować ostatnie dania w ty sezonie kalafiorowym.

suflet z kalafiora

Właściwie kalafior w Grecji sieje się i zbiera dwukrotnie w roku. Jeden raz sieje się wiosną, by zyskać zbiory na jesień, a drugi raz jesienią, by cieszyć się kalafiorem wiosną.
Kalafior jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny (30 kcal na 100 g). Zawiera w sobie witaminy A i C oraz wiele składników mineralnych (potas, fosfor, wapń i kwas foliowy). Chroni przed chorobami serca, ponieważ jest dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu.




Tak, więc by wykorzystać ego cenne właściwości, a przy okazji zaspokoić smak przygotowałam suflet z kalafiora (Κουνουπίδι σουφλέ).


Składniki:
  • 1 kalafior o wadze około 1 kg podzielony na różyczki
  • 1 cebula
  • 200 g posiekanego bekonu
  • 400 g sera Graviera
  • 2 łyżki oliwy
  • sproszkowana papryka
  • ocet
  • sól

Składniki beszamelu:
  • 40 g mąki
  • 40 g masła
  • 500 ml mleka
  • sól
  • Pieprz
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa.

Kalafiora podzielonego na różyczki zostawiamy w zakwaszonej octem wodzie na kwadrans. Następnie płukamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. Osączamy.


Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojony bekon i smażymy razem. Pozostawiamy patelnię z boku.

 

Przygotowujemy beszamel. W tym cel masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy mąkę i smażymy, mieszając, aż się zagotuje. Wówczas ściągamy z ognia i dolewamy powoli mleko, cały czas mieszając. Wstawiamy ponownie na małym ogniu i cały czas mieszając gotować przez 10-15 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką. Ser ścieramy na tarce.W naczyniu żaroodpornym układamy kalafiora, polewamy przesmażoną cebulką z bekonem, posypujemy połową startego sera, na to wykładamy beszamel i ponownie posypujemy pozostałym serem i papryką.

 
 
 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy do niego nasz suflet. Pieczemy około 30 minut, aż powierzchnia nabierze złotego koloru. Podajemy na gorąco w żaroodpornym naczyniu w ciągu kilka minut po wyjęciu z piekarnika. 

Kali oreksi!