wtorek, 6 czerwca 2017

Sos beszamelowy, czyli beszamel

Sos beszamelowy jest sosem zasmażkowym. Podstawa przyrządzenia jest zasmażka biała, do której wlewa się mleko, niekiedy śmietankę. Niekiedy do podstawowego sosu beszamelowego dodaje się dodatki takie jak żółtka, jogurt, śmietanka lub parmezan.


Ma to na celu poprawienie smaku sosu. Do przyprawiania użyć soli, pieprzu oraz startej gałki
muszkatołowej. Sos wykorzystuje się do zapiekanek, sufletów, w kuchni greckiej do przygotowania musaki, pastisio lub bakłażanów paputsakia. Pod beszamelem można zapiekać ryby lub warzywa. Wykorzystanie sosu jest wielorakie, dlatego warto nauczyć się go wykonywać. Stanowi on bazę wielu potraw lub niekiedy istotny dodatek.





Nieskromnie dodam, że jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby beszamel się nie udał. Dlatego uważam, że jest to bardzo prosty do przygotowania sos. I mam nadzieję, że podzielacie to zdanie lub zaczniecie je podzielać, po poniższym wpisie.

Beszamel – przepis podstawowy


Składniki:
  • 40 g mąki
  • 40 g masła
  • 500 ml mleka
  • sól
  • Pieprz
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa.

Masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy mąkę i smażymy, mieszając, aż się zagotuje. Wówczas ściągamy z ognia i dolewamy powoli mleko, cały czas mieszając. Wstawiamy ponownie na małym ogniu i cały czas mieszając gotować przez 10-15 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką.


 
 
 


Beszamel do dań typu musaka lub pastisio


Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g mąki
  • 1 litr mleka
  • 1-2 żółtka (opcjonalnie)
  • 40 g startego parmezanu (opcjonalnie)
  • sól
  • Pieprz
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa.

Wykonanie podobnie jak w przepisie podstawowym, czyli masło rozpuszczamy w garnku, wsypujemy mąkę i smażymy, mieszając, aż się zagotuje. Ściągamy z ognia i dolewamy powoli mleko, cały czas mieszając. Wstawiamy ponownie na małym ogniu i cały czas mieszając gotować przez 10-15 minut. Następnie ściągamy z ognia, dosypujemy sera i dobrze mieszamy, aż masa będzie jednorodna. Dodajemy przyprawy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Wtedy dodajemy żółtka i mieszamy, aż masa będzie jednolita.

 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz