Pożywna sałatka ze szpinakiem, fetą i ciecierzycą

Dzisiejsza sałatka wpisuje się z powodzeniem w każdą porę roku. Jednak najsmaczniejsza jest w porze, kiedy istnieje obfitość świeżych warzyw. Jest to sałatka mieszana, zawierająca w sobie elementy białkowe pochodzące z sera, mięsa drobiowego oraz ze strączków.

sałatka mix

Dodatek świeżych warzyw czyni ją zdrową i bogatą w witaminy, a pyszny sos z naturalnych soków
roślinnych wymieszanych z bogatą w smaku oliwą i dodatkiem aromatycznego balsamico, powoduje, że zwykła sałatka staje się smacznym, pełnowartościowym posiłkiem.



Składniki:
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 kubek ciecierzycy
  • 1 posiekanego ogórka
  • 1 posiekany pomidor
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 plaster sera feta
  • 1 łyżka balsamico
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowujemy wszystkie produkty. Ciecierzycę namaczamy dzień wcześniej, gotujemy do miękkości i osączamy. Pierś gotujemy do miękkości i kroimy w kostkę. Ser feta też kroimy w kostkę.

 
 


Podobnie postępujemy z pomidorem i ogórkiem, które kroimy w kostkę. Szpinak myjemy, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Idealne byłoby użycie tu szpinaku w wersji baby, którego nie trzeba już rozdrabniać. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy.


Dorzucamy ciecierzycę, skrapiamy całość octem balsamicznym, oliwą i oprószamy przyprawami.
Podajemy od razu.