Karczochy z groszkiem, czyli ankinares me araka

Karczochy z groszkiem, czyli αγκινάρες με αρακά, to tradycyjne danie. Jak dla mnie jest to laderes w najlepszym wydaniu.

karczochy z groszkiem

Niektórzy wzbogacają potrawę o ziemniaki, pokrojone w plasterki i dodane do potrawy razem z karczochami. Ja z ziemniaków zrezygnowałam, podobnie jak ograniczyłam o połowę ilość oliwę.
Tym samym danie stało się lżejsze, nie tracąc nic na smaku.



Składniki:
  • 8 karczochów (świeżych lub mrożonych)
  • 800g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • 2 cebule posiekane
  • 1 marchew
  • 2 duże pomidory starte lub 1 szklanka soku pomidorowego
  • ½ szklanki oliwy
  • Sól
  • świeżo mielony pieprz
  • Sok z 1 cytryny

Umyć i obrać karczochy, jak mrożone, to wystarczy odmrozić. Podobnie postąpić z groszkiem. Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki. Marchew oczyścić i pokroić w plasterki. Pietruszkę umyć i drobno posiekać.


Na rozgrzaną oliwę wrzucamy karczochy, cebulę i marchew i chwilę smażymy. Potem dodajemy groszek, starte pomidory lub sok pomidorowy, sól, pieprz, zalewamy wodą, tak by przykryła warzywa i dusimy przez 30 do 40 minut, pod przykryciem.





Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną pietruszkę oraz sok z cytryny. Podajemy na ciepło z pieczywem, a po okresie postu, także z serem feta.