Fakoryzo, czyli soczewica z ryżem

Jest to tradycyjne jedzenie Dodekanezu, stanowiące danie samo w sobie, chociaż można potraktować je również, jako dodatek do mięs, ryb lub owoców morza.

fakoryzo

Najlepsze i najbardziej tradycyjne fakoryzo można spróbować we wsi Fanes, na zachodnim wybrzeżu Rodos.
Jest to potrawa tania i prosta do wykonania. Nie potrzeba do jej przygotowania wymyślnych czy drogich składników ani specjalnych umiejętności.
Jeżeli ktoś nie lubi strączków, to może spróbować zrobić spanakorizo, czyli ryż ze szpinakiem. Również pyszne :)




Składniki:

  • 500 g soczewicy
  • 5-6 filiżanek wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 filiżanka ryżu
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu
  • 1 duża cebula
  • ½ filiżanki oliwy

Soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Potem zmieniamy wodę, dodajemy połowę oliwy, ocet, pokrojony w plasterki czosnek, posiekaną drobno cebulę i pieprz. Chwilę smażymy, po czym zalewamy wodą, 5-6 filiżanek, tak by przykryło soczewicę.
Po doprowadzeniu do wrzenia dosypujemy ryż i gotujemy, pod przykryciem, na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy sól.
Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i smażymy na nim grzanki z bułki.
Danie podajemy na gorąco posypane grzankami.