Briam, czyli warzywa z piekarnika

Briam to rodzaj zapiekanki warzywnej, bardzo popularnej w Grecji. Jest to proste, smaczne i zdrowe danie, które jest gotowane codziennie w setkach greckich domów. Za każdym razem przygotowywane jest inaczej, ponieważ nie ma jednej, słusznej receptury. Receptury zależą zarówno od tego, w jakiej części Grecji się znajdziemy, jak też od tradycji i indywidualnych upodobań gotującego.

Briam, warzywa zapiekane

Klasycznie składa się z ziemniaków, bakłażana,
cukinii, cebuli i pomidorów. Można jednak rozszerzyć ilość warzyw o marchew, pory, kalafior i inne. Można także dodać kiełbasę. Często przygotowuje się w garnku, na podobieństwo francuskiego ratatouille, lecz częściej w piekarniku.




Składniki użyte przeze mnie:

  • 3 bakłażany
  • 5 cukinii
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 średnie cebule
  • 6 papryk
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 1 szklanka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano 



Przygotować warzywa, myjąc je i krojąc zależnie od rodzaju na różne wielkości kawałki. Bakłażana pokroić w grube plastry o grubości 1 cm, posolić i odstawić na czas przygotowywania pozostałych warzyw.Potem przepłukać zimną wodą, odcisnąć i dodać do innych warzyw.

bakłażany

Cukinię również pokroić w grube plastry o grubości około 1 cm. 

cukinia

Cebule oczyścić z zewnątrz, a następnie pociąć na ćwiartki.

cebula

Ziemniaki w cienkie plasterki o grubości 2-3 mm. Papryki pociąć w krążki o grubości 5 mm.

papryki

Wszystkie warzywa umieścić na głębokiej blaszce i wymieszać z solą i pieprzem oraz oliwą.

mix warzyw przed pieczeniem


Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około godzinę.

Następnie pomidory sparzyć, obrać i drobno pokroić oraz wymieszać z sosem pomidorowym i wyciśniętym czosnkiem. Zapiekankę wyciągnąć, polać pomidorami z sosem, posypać oregano i ponownie wstawić do piekarnika, na kolejną godzinę.


warzywna zapiekanka polana sosem pomidorowym

Zależnie od naszych upodobań możemy danie podawać z serem feta, świeżym pieczywem oraz schłodzonym winem.

Smacznego!